Hoe een haarwerk het leven van Janneke Geraedts weer kleur gaf

Al tijdens haar vijfde levensjaar werd Janneke Geraedts uit Swalmen geconfronteerd met de auto-immuunziekte Alopecia-Areata. Toen ze op haar zestiende haar haren over het hele lichaam verloor, stond ze voor een zware en moeilijke keuze.

“Mijn haarwerk is écht mijn beste vriend”

“November 2019 kreeg ik de schrik van mijn leven. Mijn lange haren van ongeveer 68 cm vielen spontaan uit. In tien dagen werd ik volledig kaal. Hoe moest ik nu verder? Als klein kind heb ik mijn lange, blonde haren bij Marijke Paradiek laten afknippen voor de stichting Haarwensen. Zou deze stichting de oplossing kunnen bieden?”

Iedere dag een keuze
“Na lang wikken en wegen ben ik over de drempel heen gestapt en heb ik de stichting Haarwensen benaderd. Binnen een week had ik een afspraak bij Marijke Paradiek om haarwerken te bekijken. Ik wist nog niet of ik nou echt wel een haarwerk wilde. Na het passen van enkele haarwerken werd het voor mij duidelijk dat een haarwerk een vast onderdeel van mijn leven zou gaan worden. Verbaasd en blij stapte ik met mijn haarwerk de kapsalon uit. Vanaf dat moment heb ik iedere dag de keuze: ga ik kaal of met mijn haarwerk door het leven?”

Trots op mijn kale koppie
“Als het buiten koud is, ben ik blij dat ik met mijn haarwerk de deur uit kan. In de zomer heb ik er geen enkele moeite mee om zonder haarwerk rond te lopen. Inmiddels is iedereen in mijn omgeving eraan gewend om mij met of zonder haarwerk te zien. Nu ik een jaar volledig kaal ben, ben ik eigenlijk best wel trots op mijn kale koppie. Ik vind het ontzettend fijn dat ik een haarwerk heb en iedere dag kan kiezen wat ik doe.

Langer uitslapen
“Een haarwerk hebben is heel handig. Ik kan mijn haren de avond van tevoren doen en ‘s morgens kan ik dan langer uitslapen. Ik zet mijn haarwerk op en ik ben klaar. Aangezien ik regelmatig zonder haarwerk rondloop voelt het vreemd als je haar gewoon in je gezicht waait. Mijn haarwerk is echt mijn beste vriend. Ik noem het dan ook liefdevol ‘mijn cavia’. Dat doe ik omdat ik ‘haarwerk’ of ‘pruik’ zo raar vindt klinken.”

Twijfel je ook en wil je meer weten over hoe een passend haarwerk ook voor jou iets kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Marijke Paradiek staat je graag persoonlijk te woord.

Terug naar overzicht